Magistrații europeni, îngrijorați de implicarea SRI în justiția din România

Magistrații europeni, îngrijorați de implicarea SRI în justiția din România
Publicat: 26/11/2015, 14:42
Actualizat: 31/01/2018, 08:24

„Lipsa unei dezbateri publice referitoare la aceste chestiuni importante pentru independența justiției este de natură a slăbi democrația din România”, consideră liderii MEDEL.

Aceștia s-au declarat „șocați” de faptul că CSM a cosiderat că declarația generalului SRI Dumitru Dumbravă – „instanțele reprezintă un câmp tactic pentru SRI” – nu afectează independența justiției.

„Încă și mai șocant este că CSM a folosit la deliberări note clasificate ale SRI, prin care acesta își explică implicarea în procedurile judiciare. Utilizarea acestor note inaccesibile publicului îngrădește dreptul cetățenilor români la un proces echitabil și aruncă și mai multă îndoieală asupra independenței justiției din România”, se arată în textul rezoluției.

MEDEL consideră foarte important ca toate legile, regulamentele și convențiile referioare la administrarea justiției trebuie să fie accesibile publicului. Ei consideră inadmisibil faptul că nici judecătorii nu au acces la informațiile care privesc relația dintre procurori și serviciile secrete sau la modul în care serviciile operează în instanțe, unde nici măcar nu ar trebui să fie prezente. Acest fapt ridică serioase probleme în ceea ce privește modul de administrare a justiției în România.

Magistrații europeni amintesc cât de necesară este transparența absolută în sistemul judiciar și rolul de garant al independenței și transparenței pe care îl are CSM. Aceste premise sunt fundamentul încrederii publicului în justiție.

Un alt punct atins de MEDEL este neelucidarea existenței unor agenți acoperiți printre magistrați. În rezoluție se amintește problema Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care nu a furnizat informații privind activitatea de verificare a declarațiilor magistraților că nu sunt agenți acoperiți ai vreunui serviciu secret.

MEDEL a atras atenția și asupra faptului că SRI a recunoscut în raportul de activitate pe anul 2014 că acționează permanent pentru a examina calitatea și consistența informației care ajunge la parchete, dar și acuratețea argumentației juridice și, respectiv, relevanța probelor.

O ingrijorare suplimentara pentru magistratii europeni a fost provocata de recunoasterea SRI-ului din raportul de activitate pe anul 2014 ca acest serviciu de informatii actioneaza permanent pentru a examina calitatea si consistenta informatiei adresate parchetelor, acuratetea argumentatiei juridice si, respectiv, relevanta probelor. Acest lucru este interzis de lege.

Magistrații europeni consideră că lipsa dezbaterii publice, ezitarea mass media de a discuta și investiga aceste aspecte importante și reacțiile sporadice ale societății civile slăbesc democrația din țara noastră. MEDEL amintește și de legea „Big Brother”, care a fost adoptată fără nicio dezbatere publică sau parlamentară și cu o reacție insuficientă a societății civile și a mass media.

MEDEL face apel către autoritățile române competente pentru a clarifica aspectele privind implicarea serviciilor secrete în justiție.

Magistrații europeni afirmă că vor susține în continuare demersurile judecătorilor și procurorilor români pentru apărarea independențe justiției și că vor informa instituțiile europene despre situația gravă din România.

Reprezentantul României la întâlnirea de la Chișinău a fost Diana Gibrovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?